TEATERLINJEN

TEATERLINJEN

Vill du få en allsidig teaterutbildning där fokus ligger på skådespeleri, teaterförståelse och pjäsuppsättning? Då ska du söka Teaterlinjen!

Teater är någonting vi sysslat med i över 50 år på Marieborgs Folkhögskola och Teaterlinjen är en av våra mest renommerade och populära utbildningar. Den sträcker sig över ett år då du under hösten får du lära dig vilka verktyg som finns inom skådespeleriet och under våren får chansen att praktiskt tillämpa dem i något vi kallar våretyder, vilket är kortare teateruppsättningar.

Teaterlinjen är en allmänt orienterande teaterkurs. Tonvikten ligger dock på skådspeleri. Under våren får du som studerande en grundträning samtidigt som du lär dig skådespelarens grundläggande redskap, och som du under våren får tillämpa praktiskt under vårens etyder.

KURSENS INNEHÅLL

Hösten på Teaterlinjen är en spännande och intensiv tid av lärande och utveckling. Du och dina klasskamrater får lära er grunderna inom skådespeleri och scenframställning; ni arbetar med improvisation, ensemble, komposition och dramaturgi. Dessutom får ni en genomgång av teater-, kultur- och samhällshistoria samt scenografi, ljus, kostym och mask. Ni utvecklar era skådespelartalanger genom att jobba med röst, rörelse och improvisation.

Under terminen genomför ni även projekt inom rollgestaltning, i samarbete med Teaterpedagog-ettorna, och där får ni en försmak av vårens arbete. En fördjupning i monologarbete avslutar terminen som sedan binds ihop med våren genom ett samarbete med Filmskaparlinjen, då du får möjlighet att vidareutveckla monologarbetet även framför kameran.

Under våren får du prova på allt det du lärt dig under hösten. Du och dina klasskamrater jobbar med kortare teateruppsättningar som regisseras av eleverna i Regiklassen. Ettorna på Teaterpedagog-utbildningen är med som producenter och assisterar där det behövs. Givetvis sker allt under handledning av våra engagerade och erfarna lärare. Den här terminen får du prova på teater i skarpt läge och vi lovar att det kommer ge blodad tand.

ANTAGNINGSKRAV

Du behöver inte ha förkunskaper inom teater för att klara Teaterlinjen, däremot är det värdefullt för dig själv om du har provat på praktisk teater innan du söker.
Ansökningsprocessen går till så att du skickar in din ifyllda ansökningsblankett till oss. Vi vill att du dessutom bifogar minst en sida där du berättar om dig själv och din bakgrund och motiverar varför du vill gå Teaterlinjen. Vi kallar lämpliga kandidater till en intervju.

LÄNKAR

MARIEBORGS TEATERLINJE PÅ FLICKR

MARIEBORGS TEATERKURSER PÅ FACEBOOK

ANSVARIGA LÄRARE: MARIE MATTSSONANNA BORGCARL-ERIC REIDLER