Marieborg Musiklinje
Välkommen att söka till en modern musikutbildning i musikstaden Norrköping! Här finns två olika musikprofiler: År 1 – Musikens Kreativa Verktyg och År 2 – Musiken, Branschen och Du. Båda inriktningarna vänder sig till dig som vill skaffa konstnärliga och praktiska verktyg för att arbeta med musik på varierande sätt. Här erbjuds du ämnen såsom Ensemblespel, Songwriting och Musikproduktion samtidigt som du i bransch-ämnena får förståelse för musikbranschens olika delar. År 1 handlar om att bredda ditt musikaliska kunnande medan du under År 2 arbetar mer målmedvetet med just ditt musicerande.
Nyfiken?
…då söker vi dig som gillar att att skapa musik, stå på scen och samarbeta i olika former. Oavsett om du gillar pop, metal eller reggae så vill vi nå dig som vill testa nya grepp och utveckla ditt konstnärskap.
Utbildningen är placerad på Marieborgs Herrgård med tio minuters cykelavstånd till Norrköping City. Här finns möjlighet till internatboende i Herrgårdens vackra omgivning.
Kursinnehåll År 1 – Musikens Kreativa Verktyg
Läsåret delas in i temablock. Blocken kallar vi för Rytm, Sounds, Harmonik, Crossover (musik med andra konstformer) och Koncept. Varje block berör mer eller mindre de olika ämnena. Som exempel kan det innebära att vi inom Rytmblocket spelar musik i udda taktarter, programmerar beats och spelar rytmer från olika delar av världen. Inom Crossover kan det exempelvis handla om att skriva teatermusik, komponera till texter eller skapa musik till konstverk.
Varje block avslutas med konserter eller framträdanden.
Ämnen År 1 – Musikens Kreativa Verktyg
Ensemble, songwriting, musikproduktion, musikaliskt hantverk, röst, kör, bransch/event, musik och samhälle, brukspiano och musikhistoria
Du kan läsa mer om innehållet i våra ämnen i kursbeskrivningen. klicka på PDF längre ned på sidan.
Kursinnehåll År 2 – Musiken, Branschen och du
I År 2 får du möjligheten att utveckla och fördjupa ditt egna skapande med kunskaper från År 1. Överlag är det din musik som är i fokus och det handlar också om att driva projekt, både enskilt och i grupp. Ett exempel: gästande musiker spelar in till en egenskriven låt (tidigare år stråkkvartett och blåsmusiker). Du komponerar, skriver noterna, leder inspelnings-arbetet, mixar och masterar.
Ett annat exempel är att du under stor del av våren driver ditt projekt. Med lärarhandledning har du då möjlighet att välja vad du ska fokusera på såsom en branschrelaterad praktikplats, satsa på ditt band eller spela in musikvideo.
Du som är intresserad av År 2 kan välja att söka direkt till denna klass.
Ämnen År 2 – Musiken, Branschen och du
Ensemble, songwriting, musikproduktion, arrangering, fördjupning, kör, bransch/event, musikhistoria, höstprojekt och vårprojekt
Du kan läsa mer om innehållet i våra ämnen i kursbeskrivningen. klicka på PDF längre ned på sidan.
Lokaler
– Rephus med fyra fullt utrustade replokaler
– Musik-datasal med 10 st arbetsstationer med ljudkort och midiklaviatur
– 2 st projektrum med dator, ljudkort, mikrofon, och studiomonitorer
– 1 st mindre studio med möjlighet att spela in 16 kanaler samtidigt
– Klassrum
Antagningskrav
Ansökan
Skicka in en ansökan där du berättar om dig själv och varför du söker. Du behöver ange referenser. Skriv vad du tänker framföra i ansökan och om du vill ha hjälp med komp. Har du redan inspelad musik i video eller mp3-form så länka gärna i ansökan.
Ange också om du söker Musikens Kreativa Verktyg (År 1) eller direkt till Musiken Branschen och Du (År 2).
Därefter kan du komma att kallas till intervju.
Intervju
Du blir intervjuad av musiklärare och deltagare som går musikutbildningen. Deltagare kommer också visa dig runt på skolområdet. I samband med intervjun förekommer ett uppspel där vi önskar att du spelar eller sjunger något som beskriver din musiksmak eller vem du är (det behöver inte vara något egenskrivet). I denna utbildning bör du ha goda förkunskaper på minst ett instrument/sång/dator.
Söker du direkt till År 2 så krävs likvärdiga förkunskaper som det vi gått igenom under första året så då tillkommer ett prov på plats.
Sista ansökningsdag 14:e juni 2023
Ansökningar inkomna efter 14:e juni behandlas i mån av plats
Hör av dig till mentor Per Kolsgård om du har frågor: per.kolsgard@marieborg.org


Lärare
Anders “Gresse” Grentzelius
Undervisar i de branschrelaterade ämnena. Sedan första releasen mitten av 90-talet har det blivit en lång radda av releaser, projekt och event inom den kulturella sfären. Allt från festivaler, discoteque, konserter och skivlabel. Även om Gresse inte kan spela ett enda instrument har han med sitt senaste pågående projekt skrivit och producerat cirka 150 st releaser på olika labels world wide. I studion hänger det både en Grammis och en guldskiva och dammar.
Henric Bellinger
Undervisar i Musikproduktion, Ensemble, Songwriting, Bruksgitarr. Är utbildad i musikproduktion vid Musikhögskolan i Örebro och producerar lika gärna akustiskt som elektroniskt. Trakterar diverse instrument med gitarr som huvudinstrument. Har turnérat med olika band och har spelat allt möjligt från worldbeat till industriell doomblues.
Per Kolsgård
Undervisar i Ensemble, Songwriting, Musikaliskt Hantverk, Arrangering, Brukspiano, Musikhistoria och är mentor. Pers huvudinstrument är piano och slagverk. Han är utbildad pianopedagog vid Örebro Musikhögskola och har en bred musikalisk bakgrund t.ex. inom jazz, konstmusik, progressiv rock och diverse afrikanska musikkulturer. Per komponerar mycket egen musik.
Anna Edin
Undervisar i Röst, Kör, Brukssång och Ensemble. Hon är utbildad musiklärare och sångpedagog vid Musikhögskolan i Örebro och har en bakgrund som sångerska i flera olika band inom jazz, neosoul och disco. Anna skriver gärna egen musik och får ibland uppdrag som kör- och studiosångerska till artister.
Röster från deltagare och lärare
Hur är det att studera musik på Marieborg? Lyssna på deltagare och lärare som berättar om linjen och skolan!
Ta del av musik som skapats på musiklinjen
Lyssna på spellistan MarieborgMusik på Spotify – listan med musik skapad av deltagare under tiden de studerat på Marieborg.
Intervju i Musikermagasinet med Emelie som studerar andra året
Vad är det bästa med Musikprogrammet vid Mariebergs folkhögkola?
”Att man får prova på att boka spelningar, arrangera event och att marknadsföra sig själv eller sitt band. Jag har av det fått ett större självförtroende och vågar nu ikläda mig ledarrollen och ro i land större projekt. Jag kunde nästan ingenting om musikproduktion när jag började här, men nu är jag i full gång med att spela in och producera en egen EP.” – Emelie Oreskovic-Rönnbäck
