Musiklinjen år 1 – Musikens kreativa verktyg

Välkommen att söka till en modern musikutbildning i musikstaden Norrköping! Profilen för år 1 på Marieborgs musiklinje kallar vi för Musikens Kreativa Verktyg.

Kursen är utformad för dig som vill utrustas med både konstnärliga och praktiska färdigheter för att utforska musik på olika sätt. Under året får du fördjupa dig i ämnen som Ensemblespel, Songwriting och Musikproduktion, samtidigt som du får insikter i de olika aspekterna av musikbranschen. Under år 1 är huvudmålet att bredda ditt musikaliska kunnande. År 2 på Musiklinjen fokuserar istället på att du arbetar mer målmedvetet med ditt eget musicerande.

Är du nyfiken på Marieborgs musiklinje?

Om du älskar att skapa musik, uppträda på scen och samarbeta på olika sätt, då är vår utbildning perfekt för dig. Oavsett om du föredrar pop, metal eller reggae, söker vi dig som vill utforska nya idéer och utveckla ditt konstnärskap.

Vår utbildning är belägen på Marieborgs Herrgård, bara tio minuters cykeltur från Norrköping City. Här kan du också bo internat och njuta av den vackra omgivningen.

Kursinnehåll

Läsåret delas in i temablock. Blocken kallar vi för Rytm, Sounds, Harmonik, Crossover (musik med andra konstformer) och Koncept. Varje block berör mer eller mindre de olika ämnena. Som exempel kan det innebära att vi inom Rytmblocket spelar musik i udda taktarter, programmerar beats och spelar rytmer från olika delar av världen. Inom Crossover kan det exempelvis handla om att skriva teatermusik, komponera till texter eller skapa musik till konstverk.

Varje block avslutas med konserter eller framträdanden. 

Ämnen

Ensemble, songwriting, musikproduktion, musikaliskt hantverk, röst, kör, bransch/event, musik och samhälle, brukspiano och musikhistoria.

Du kan läsa mer om varje ämne i vår kursbeskrivning, som du hittar som en PDF-länk längre ner på sidan.

Lokaler

  • Rephus med fyra fullt utrustade replokaler
  • Musik-datasal med 10 st arbetsstationer med ljudkort och midiklaviatur
  • 2 st projektrum med dator, ljudkort, mikrofon, och studiomonitorer
  • 1 st mindre studio med möjlighet att spela in 16 kanaler samtidigt
  • Klassrum

Ansökan

För att söka till musiklinjen lämnar du en ansökan där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen. Det är även viktigt att inkludera referenser. Skriv vad du planerar att framföra om du blir kallad till intervju och om du vill ha hjälp med komp. Har du redan inspelad musik i video- eller mp3-format, kan du gärna inkludera länkar till materialet i din ansökan.

Intervju

Efter ansökan kan du bli kallad till en intervju där du träffar musiklärare och nuvarande deltagare på utbildningen. Under intervjun kommer du även få en rundtur på skolområdet. Förbered dig på att spela eller sjunga något som speglar din musiksmak eller personlighet (det behöver inte vara egenkomponerat). För att dra nytta av utbildningen bör du ha goda förkunskaper inom minst ett instrument, sång eller musikproduktion.

Har du några frågor, tveka inte att kontakta mentor Per Kolsgård på per.kolsgard@marieborg.org

 ”Öppen ansökan. Din ansökan behandlas i mån av plats”

Ekonomi

”Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut en serviceavgift för försäkringar och allmän service. Avgiften är 1000 kronor per termin för heltidsstudier och 500 kronor per termin för halvtidsstudier.” 

musikstuderande spelar trummor och gitarr

Lärare

Anders “Gresse” Grentzelius

Undervisar i de branschrelaterade ämnena. Sedan första releasen mitten av 90-talet har det blivit en lång radda av releaser, projekt och event inom den kulturella sfären. Allt från festivaler, discoteque, konserter och skivlabel. Även om Gresse inte kan spela ett enda instrument har han med sitt senaste pågående projekt skrivit och producerat cirka 150 st releaser på olika labels world wide. I studion hänger det både en Grammis och en guldskiva och dammar.

Henric Bellinger

Undervisar i Musikproduktion, Ensemble, Songwriting, Bruksgitarr. Är utbildad i musikproduktion vid Musikhögskolan i Örebro och producerar lika gärna akustiskt som elektroniskt. Trakterar diverse instrument med gitarr som huvudinstrument. Har turnérat med olika band och har spelat allt möjligt från worldbeat till industriell doomblues.

Per Kolsgård

Undervisar i Ensemble, Songwriting, Musikaliskt Hantverk, Arrangering, Brukspiano, Musikhistoria och är mentor. Pers huvudinstrument är piano och slagverk. Han är utbildad pianopedagog vid Örebro Musikhögskola och har en bred musikalisk bakgrund till exempel inom jazz, konstmusik, progressiv rock och diverse afrikanska musikkulturer. Per komponerar mycket egen musik.

Anna Edin

Undervisar i Röst, Kör, Brukssång och Ensemble. Hon är utbildad musiklärare och sångpedagog vid Musikhögskolan i Örebro och har en bakgrund som sångerska i flera olika band inom jazz, neosoul och disco. Anna skriver gärna egen musik och får ibland uppdrag som kör- och studiosångerska till artister.

Kursansvarig

Anders Grentzelius

musik@marieborg.org

Röster från deltagare och lärare

Hur är det att studera musik på Marieborg? Lyssna på deltagare och lärare som berättar om musiklinjen och Marieborg!

Ta del av musik som skapats på musiklinjen

Lyssna på spellistan MarieborgMusik på Spotify – listan med musik skapad av deltagare under tiden de studerat på Marieborg.

Vill du skapa musik och utveckla
dina kreativa färdigheter?

Lämna din ansökan

Relaterade kurser