Musiklinjen år 2 – Musiken, branschen och du

Välkommen att söka till en modern musikutbildning i musikstaden Norrköping! Profilen för år 2 på Marieborgs musiklinje kallar vi för Musiken, branschen och du.

Kursen är utformad för dig som vill utrustas med både konstnärliga och praktiska färdigheter för att utforska musik på olika sätt. Under året får du fördjupa dig i ämnen som Ensemblespel, Songwriting och Musikproduktion, samtidigt som du får insikter i de olika aspekterna av musikbranschen. Under år 2 är fokus på att målmedvetet förbättra ditt eget musicerande. Det skiljer sig från Musiklinjen år 1, där huvudmålet är att bredda ditt musikaliska kunnande.

Är du nyfiken på Marieborgs musiklinje?

Om du älskar att skapa musik, uppträda på scen och samarbeta på olika sätt, då är vår utbildning perfekt för dig. Oavsett om du föredrar pop, metal eller reggae, söker vi dig som vill utforska nya idéer och utveckla ditt konstnärskap.

Vår utbildning är belägen på Marieborgs Herrgård, bara tio minuters cykeltur från Norrköping City. Här kan du också bo internat och njuta av den vackra omgivningen.

Kursinnehåll

På musiklinjens år 2 har du chansen att fördjupa ditt eget skapande med kunskaper från år 1 som bas. Fokus ligger på din egen musik och projektledning, både individuellt och i grupp. Ett praktiskt exempel är när gästande musiker medverkar i inspelningen av din egenskrivna låt (tidigare år har det varit stråkkvartetter och blåsmusiker). Du ansvarar för komposition, notskrivande, inspelningsledning, mixning och mastering.

Ett annat exempel är att under större delen av våren, driver du ditt eget projekt med handledning från lärarna. Här har du möjlighet att själv välja ditt fokus, såsom att skaffa en praktikplats inom branschen, satsa på ditt band eller producera en musikvideo.

Du som är intresserad av år 2 kan välja att söka direkt till denna kurs, läs mer om detta längre ner på sidan.

Ämnen

Ensemble, songwriting, musikproduktion, arrangering, fördjupning, kör, bransch/event, musikhistoria, höstprojekt och vårprojekt.

Du kan läsa mer om varje ämne i vår kursbeskrivning, som du hittar som en PDF-länk längre ner på sidan.

Lokaler

  • Rephus med fyra fullt utrustade replokaler
  • Musik-datasal med 10 st arbetsstationer med ljudkort och midiklaviatur
  • 2 st projektrum med dator, ljudkort, mikrofon, och studiomonitorer
  • 1 st mindre studio med möjlighet att spela in 16 kanaler samtidigt
  • Klassrum

Ansökan

För att söka till musiklinjen lämnar du en ansökan där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen. Det är även viktigt att inkludera referenser. Skriv vad du planerar att framföra om du blir kallad till intervju och om du vill ha hjälp med komp. Har du redan inspelad musik i video- eller mp3-format, kan du gärna inkludera länkar till materialet i din ansökan.

Intervju

Efter ansökan kan du bli kallad till en intervju där du träffar musiklärare och nuvarande deltagare på utbildningen. Under intervjun kommer du även få en rundtur på skolområdet. Förbered dig på att spela eller sjunga något som speglar din musiksmak eller personlighet (det behöver inte vara egenkomponerat). För att dra nytta av utbildningen bör du ha goda förkunskaper inom minst ett instrument, sång eller musikproduktion.

Om du ansöker direkt till Musiklinjen år 2, förväntas du ha likvärdiga förkunskaper som de som täcks under första året. Därför tillkommer ett prov på plats.

Har du några frågor, tveka inte att kontakta mentor Per Kolsgård på per.kolsgard@marieborg.org

Ansökan stängd

Ekonomi

”Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut en serviceavgift för försäkringar och allmän service. Avgiften är 1000 kronor per termin för heltidsstudier och 500 kronor per termin för halvtidsstudier.” 

musikstuderande håller i ljudkablar

Lärare

Anders “Gresse” Grentzelius

Undervisar i de branschrelaterade ämnena. Sedan första releasen mitten av 90-talet har det blivit en lång radda av releaser, projekt och event inom den kulturella sfären. Allt från festivaler, discoteque, konserter och skivlabel. Även om Gresse inte kan spela ett enda instrument har han med sitt senaste pågående projekt skrivit och producerat cirka 167 st releaser på olika labels world wide. Han driver även sin egna label. I studion hänger det både en Grammis och en guldskiva och dammar.

Henric Bellinger

Undervisar i Musikproduktion, Ensemble, Songwriting, Bruksgitarr. Är utbildad i musikproduktion vid Musikhögskolan i Örebro och producerar lika gärna akustiskt som elektroniskt. Trakterar diverse instrument med gitarr som huvudinstrument. Har turnérat med olika band och har spelat allt möjligt från worldbeat till industriell doomblues.

Per Kolsgård

Undervisar i Ensemble, Songwriting, Musikaliskt Hantverk, Arrangering, Brukspiano, Musikhistoria och är mentor. Pers huvudinstrument är piano och slagverk. Han är utbildad pianopedagog vid Örebro Musikhögskola och har en bred musikalisk bakgrund till exempel inom jazz, konstmusik, progressiv rock och diverse afrikanska musikkulturer. Per komponerar mycket egen musik.

Anna Edin

Undervisar i Röst, Kör, Brukssång och Ensemble. Hon är utbildad musiklärare och sångpedagog vid Musikhögskolan i Örebro och har en bakgrund som sångerska i flera olika band inom jazz, neosoul och disco. Anna skriver gärna egen musik och får ibland uppdrag som kör- och studiosångerska till artister.

Kursansvarig

Anders Grentzelius

musik@marieborg.org

Röster från deltagare och lärare

Hur är det att studera musik på Marieborg? Lyssna på deltagare och lärare som berättar om musiklinjen och Marieborg!

Ta del av musik som skapats på musiklinjen

Lyssna på spellistan MarieborgMusik på Spotify – listan med musik skapad av deltagare under tiden de studerat på Marieborg.

Intervju i Musikermagasinet med Emelie som studerar andra året

Vad är det bästa med Musikprogrammet vid Mariebergs folkhögkola?

”Att man får prova på att boka spelningar, arrangera event och att marknadsföra sig själv eller sitt band. Jag har av det fått ett större självförtroende och vågar nu ikläda mig ledarrollen och ro i land större projekt. Jag kunde nästan ingenting om musikproduktion när jag började här, men nu är jag i full gång med att spela in och producera en egen EP.” – Emelie Oreskovic-Rönnbäck

Vill du fördjupa dina kunskaper
inom musik och musikproduktion?

Lämna din ansökan

Relaterade kurser