Marieborg Musiklinje
Välkommen att söka till en modern musikutbildning i musikstaden Norrköping! Här finns två olika musikprofiler: År 1 – Musikens Kreativa Verktyg och År 2 – Musiken, Branschen och Du. Båda inriktningarna vänder sig till dig som vill skaffa konstnärliga och praktiska verktyg för att arbeta med musik på varierande sätt. Här erbjuds du ämnen såsom Ensemblespel, Songwriting och Musikproduktion samtidigt som du i bransch-ämnena får förståelse för musikbranschens olika delar. År 1 handlar om att bredda ditt musikaliska kunnande medan du under År 2 arbetar mer målmedvetet med just ditt musicerande.
Nyfiken?
…då söker vi dig som gillar att att skapa musik, stå på scen och samarbeta i olika former. Oavsett om du gillar pop, metal eller reggae så vill vi nå dig som vill testa nya grepp och utveckla ditt konstnärskap.
Utbildningen är placerad på Marieborgs Herrgård med tio minuters cykelavstånd till Norrköping City. Här finns möjlighet till internatboende i Herrgårdens vackra omgivning.
Kursinnehåll År 1 – Musikens Kreativa Verktyg
Läsåret delas in i temablock. Blocken kallar vi för Rytm, Sounds, Harmonik, Crossover (musik med andra konstformer) och Koncept. Varje block berör mer eller mindre de olika ämnena. Som exempel kan det innebära att vi inom Rytmblocket spelar musik i udda taktarter, programmerar beats och spelar rytmer från olika delar av världen. Inom Crossover kan det exempelvis handla om att skriva teatermusik, komponera till texter eller skapa musik till konstverk.
Varje block avslutas med konserter eller framträdanden.
Ämnen År 1 – Musikens Kreativa Verktyg
Ensemble, songwriting, musikproduktion, musikaliskt hantverk, röst, kör, bransch/event, musik och samhälle, brukspiano och musikhistoria
Du kan läsa mer om innehållet i våra ämnen i kursbeskrivningen. klicka på PDF längre ned på sidan.
Kursinnehåll År 2 – Musiken, Branschen och du
I År 2 får du möjligheten att utveckla och fördjupa ditt egna skapande med kunskaper från År 1. Överlag är det din musik som är i fokus och det handlar också om att driva projekt, både enskilt och i grupp. Ett exempel: gästande musiker spelar in till en egenskriven låt (tidigare år stråkkvartett och blåsmusiker). Du komponerar, skriver noterna, leder inspelnings-arbetet, mixar och masterar.
Ett annat exempel är att du under stor del av våren driver ditt projekt. Med lärarhandledning har du då möjlighet att välja vad du ska fokusera på såsom en branschrelaterad praktikplats, satsa på ditt band eller spela in musikvideo.
Du som är intresserad av År 2 kan välja att söka direkt till denna klass.
Ämnen År 2 – Musiken, Branschen och du
Ensemble, songwriting, musikproduktion, arrangering, fördjupning, kör, bransch/event, musikhistoria, höstprojekt och vårprojekt
Du kan läsa mer om innehållet i våra ämnen i kursbeskrivningen. klicka på PDF längre ned på sidan.
Lokaler
– Rephus med fyra fullt utrustade replokaler
– Musik-datasal med 10 st arbetsstationer med ljudkort och midiklaviatur
– 2 st projektrum med dator, ljudkort, mikrofon, och studiomonitorer
– 1 st mindre studio med möjlighet att spela in 16 kanaler samtidigt
– Klassrum
Antagningskrav
Ansökan
Skicka in en ansökan där du berättar om dig själv och varför du söker. Du behöver ange referenser. Skriv vad du tänker framföra i ansökan och om du vill ha hjälp med komp. Har du redan inspelad musik i video eller mp3-form så länka gärna i ansökan.
Ange också om du söker Musikens Kreativa Verktyg (År 1) eller direkt till Musiken Branschen och Du (År 2).
Därefter kan du komma att kallas till intervju.
Intervju
Du blir intervjuad av musiklärare och deltagare som går musikutbildningen. Deltagare kommer också visa dig runt på skolområdet. I samband med intervjun förekommer ett uppspel där vi önskar att du spelar eller sjunger något som beskriver din musiksmak eller vem du är (det behöver inte vara något egenskrivet). I denna utbildning bör du ha goda förkunskaper på minst ett instrument/sång/dator.
Söker du direkt till År 2 så krävs likvärdiga förkunskaper som det vi gått igenom under första året så då tillkommer ett prov på plats.
Några platser kvar, kursen är öppen för sen ansökan.
Hör av dig till mentor Per Kolsgård om du har frågor: per.kolsgard@marieborg.org


Lärare
Anders “Gresse” Grentzelius
Undervisar i de branschrelaterade ämnena. Sedan första releasen mitten av 90-talet har det blivit en lång radda av releaser, projekt och event inom den kulturella sfären. Allt från festivaler, discoteque, konserter och skivlabel. Även om Gresse inte kan spela ett enda instrument har han med sitt senaste pågående projekt skrivit och producerat cirka 150 st releaser på olika labels world wide. I studion hänger det både en Grammis och en guldskiva och dammar.
Henric Bellinger
Undervisar i Musikproduktion, Ensemble, Songwriting, Bruksgitarr. Är utbildad i musikproduktion vid Musikhögskolan i Örebro och producerar lika gärna akustiskt som elektroniskt. Trakterar diverse instrument med gitarr som huvudinstrument. Har turnérat med olika band och har spelat allt möjligt från worldbeat till industriell doomblues.
Per Kolsgård
Undervisar i Ensemble, Songwriting, Musikaliskt Hantverk, Arrangering, Brukspiano, Musikhistoria och är mentor. Pers huvudinstrument är piano och slagverk. Han är utbildad pianopedagog vid Örebro Musikhögskola och har en bred musikalisk bakgrund t.ex. inom jazz, konstmusik, progressiv rock och diverse afrikanska musikkulturer. Per komponerar mycket egen musik.
Anna Edin
Undervisar i Röst, Kör, Brukssång och Ensemble. Hon är utbildad musiklärare och sångpedagog vid Musikhögskolan i Örebro och har en bakgrund som sångerska i flera olika band inom jazz, neosoul och disco. Anna skriver gärna egen musik och får ibland uppdrag som kör- och studiosångerska till artister.
Röster från deltagare och lärare
Hur är det att studera musik på Marieborg? Lyssna på deltagare och lärare som berättar om linjen och skolan!
Ta del av musik som skapats på musiklinjen
Lyssna på spellistan MarieborgMusik på Spotify – listan med musik skapad av deltagare under tiden de studerat på Marieborg.
Intervju i Musikermagasinet med Emelie som studerar andra året
Vad är det bästa med Musikprogrammet vid Mariebergs folkhögkola?
”Att man får prova på att boka spelningar, arrangera event och att marknadsföra sig själv eller sitt band. Jag har av det fått ett större självförtroende och vågar nu ikläda mig ledarrollen och ro i land större projekt. Jag kunde nästan ingenting om musikproduktion när jag började här, men nu är jag i full gång med att spela in och producera en egen EP.” – Emelie Oreskovic-Rönnbäck

Vill du skapa musik och utveckla
dina kreativa färdigheter?
Teaterlinjen – ett år av skapande
”Teaterlinjen är öppen för sen ansökan fram till 14:e juni”
På Marieborgs folkhögskolas teaterlinje har repliker utbytts, roller skapats och uttryck utvecklats i mer än 50 år. Skolans teaterlinje är en av landets mest välrenommerade grundutbildningar inom scenkonst och är en mycket populär utbildning. Kursen löper över ett år och ger dig alla nödvändiga grunder inom skådespeleri och scenframställning. Genom skådespelarträning i grupp och på individuell nivå övar du upp genuin kontakt – med dig själv, dina medspelare och din publik. Du får pröva olika metoder för karaktärs- och gestaltningsarbete och blir därmed tryggare och mer avspänd på scengolvet. Du hittar din egen skaparlust, övar kollektiva scenkonstnärliga processer, och får en bredd inom teaterns olika uttrycksformer. Skolan och internatet är beläget på vår vackra herrgård strax norr om Norrköping där du och dina klasskamrater har många kreativa och minnesvärda stunder framför er.
Kursens mål
Vi strävar efter att dina studier på Teaterlinjen skall vara inspirerande, lustfyllda, angelägna och en aning krävande. Tillsammans med deltagare från Regilinjen undersöks den förändrande kraften i scenkonstnärligt arbete – alltifrån fjärde vägen till publikkontakt, från Stanjslavskij till Brecht, från naturalistisk teater till clown med mera.
Vi utforskar teaterns många uttryck genom diverse olika gestaltningsmetoder och du kommer att fördjupa dig i såväl klassisk dramatik som nyskrivna texter, producera eget material samt laborera med olika kollektiva arbetsmetoder.
All undervisning sker under handledning av våra erfarna och engagerade lärare. Varje dag inleds med daglig rörelseträning. Under året kommer du få verktyg för att utvecklas vidare inom teater. Utbildningen avslutas med en två veckor lång teaterfestival på “Teater Bråddgatan 34” i centrala Norrköping där du tillsammans med deltagare från Regiutbildningen får pröva dina kunskaper inför publik.
Eftersom teaterarbete är ett lagarbete är det viktigt att du är införstådd med att vi har höga krav på närvaro. Efter den ettåriga grundkursen har du goda förutsättningar att söka dig vidare till andra fortsättningsutbildningar inom teater.
Ekonomi
Undervisningen på Marieborgs folkhögskola är avgiftsfri. Dock betalar alla deltagare en serviceavgift på 1000 kr per termin avsett för försäkringar med mera. Kostnad för kost och logi tillkommer.

Ansökan
Ansökningsprocessen inleds med att du skickar in din ifyllda ansökningsblankett till oss. Vi vill dessutom att du bifogar minst en sida där du berättar om dig själv och din bakgrund och motiverar varför du vill gå Teaterlinjen. Därtill vill vi att du spelar in en video där du presenterar dig själv och framför en kortare monolog eller dikt. Videon ska vara max två minuter. Därefter kallar vi till intervjuer och antagningsworkshop. Utbildningen bedrivs på gymnasienivå.
Antagningsintervju
Du kallas till en antagningsintervju på skolan och deltar då i en workshop tillsammans med andra sökande. Intervju och workshop tar ta cirka 2,5 timmar. Varmt välkommen att förverkliga din teaterdröm hos oss på Marieborgs folkhögskola!
Några platser kvar, kursen är öppen för sen ansökan.
Videos från instagram stories

Vill du studera teaterarbete och utveckla
dina scenkonstnärliga färdigheter?
Välkommen till Sveriges enda regiutbildning på folkhögskola
Utbildningen består till stor del av
praktiska moment. Det innebär att du utöver en bred teaterteoretisk bas också får med dig många
konkreta redskap inom regi, dramaturgi och ledarskap .
En stor del av utbildningen handlar om att arbeta fram och realisera regikoncept. Samt att lära sig
förstå och leda grupprocesser. Du får med dig konstruktiva metoder för scenisk feedback och för att
skapa genuin tillit och sammanhållning i en deltagargrupp. Samtidigt tränas du i din förmåga att
analysera och göra medvetna konstnärliga val. Med teatern som verktyg och kreativiteten som
drivkraft utvecklas du som ledare och regissör.
Det är viktigt för oss att du som deltagare får ut så mycket som möjligt av din utbildning och därför
förväntar vi oss totalt engagemang. Våra klasser består av ungefär tio studerande, vilket betyder att
ni blir en sammansvetsad grupp som får mycket individuell handledning. Skolan ligger i vacker
herrgårdsmiljö i utkanten av Norrköping. Där finns möjlighet att bo på vårt internat och leva
folkhögskolelivet fullt ut.
Kursinnehåll
Tillsammans med Teaterlinjen undersöker vi scenkonstnärligt arbete och utforskar teaterns många
uttryck genom diverse gestaltningsmetoder. Du kommer att fördjupa dig i klassiska och nyskrivna
texter, producera eget material samt laborera med olika repetitionstekniker och devisingmetoder. Vi
arbetar också med karaktärsarbete, clown, improvisation, röst och rörelse m.m. Under utbildningen
övar du ledarskap och regimetodik. Kursen innefattar grundläggande undervisning i ljussättning,
scenografi, mask, kostym och produktionsarbete. Den avslutas med en två veckor lång teaterfestival
på “Teater Bråddgatan 34” i centrala Norrköping där du får pröva dina kunskaper inför publik.
Ekonomi
Undervisningen på Marieborgs folkhögskola är avgiftsfri. Dock betalar alla deltagare en serviceavgift på 1000 kr per termin avsett för försäkringar med mera. Kostnad för kost och logi tillkommer.


Ansökan
Utbildningen bedrivs på gymnasienivå men du behöver ha grundläggande teaterkunskaper eller erfarenheter, motsvarande vår teaterlinje på Marieborgs folkhögskola. Vi vill att du till din ansökan bifogar en motivering till varför du vill gå vår regilinje. Skriv minst en sida och berätta om dig själv, din bakgrund och varför du vill gå utbildningen.
Antagningsintervju
Skicka in en ansökan där du bifogar ett personligt brev på minst en sida. Om du går vidare kallas du
till antagningsintervju.
Välkommen till en inspirerande och utvecklande utbildning som kommer att ge dig erfarenheter och
kunskaper som du bär med dig resten av livet!
Några platser kvar, kursen är öppen för sen ansökan.
Filmer från instagram stories

Vill du studera till teaterpedagog och utveckla
dina färdigheter inom ledarskap och regimetodik?
Skrivarkurs – Skriv din livsberättelse, halvtid på distans
Skriv din livsberättelse är en kurs för dig som vill utveckla ditt skrivande tillsammans med andra men med utgångspunkt i ditt eget liv. Under de fem fysiska träffarna fördjupar vi oss i olika slags litteratur och skrivandets hantverk, varvat med skrivövningar.
I huvudsak distans men med fem helgträffar på plats, halvfart
Vi arbetar med kreativt skrivande utifrån olika teman, berättarperspektiv och tempus. Skönlitterär prosa står i fokus men vi provar också på lyrik och mer dokumentärt skrivande. Har du en historia att berätta men behöver processa den tillsammans med andra för att hitta den röda tråden och det rätta sättet berätta den så att andra vill ta del av den är detta kursen för dig.
Diskussioner och skrivuppgifter utgår från följande teman under våra fem träffar:
• 26-27 augusti 2023. Barndom. Upptakt, lära känna, upplägg för nätkontakterna.
• 7-8 oktober 2023. Ungdom. Textsamtal, tempus, berättarperspektiv och dialog.
• 2-3 december 2023. Vuxenliv/arbetsliv. Textsamtal, karaktärer och dramaturgi.
• 2-3 mars 2024. Nutid/framtid. Textsamtal, lyrik, livet här och nu. Författarbesök.
• 4-5 maj 2024. Sammanställning av antologi, samtal om utgivning och framtida skrivande. Lektörsbesök.
Vi träffas alltså på Marieborgs folkhögskola i Norrköping vid fem tillfällen, alltid lördag förmiddag till söndag eftermiddag. Räkna med övernattning i Norrköping lördag-söndag. Mellan träffarna får deltagarna olika inspirerande skrivuppgifter och ger och får respons från kurskamrater och lärare i vårt digitala klassrum. Responsen är oftast skriftlig men vid fyra tillfällen under året kopplar vi upp oss online ett par timmar för att ge varandra muntlig respons (9/9, 21/10, 16/12, 3/2). Tillgång till dator och grundläggande datorvana krävs.
Ekonomi
Undervisningen på Marieborgs folkhögskola är avgiftsfri. Dock betalar alla deltagare på skrivarkursen en serviceavgift på 500 kr per termin avsett för försäkringar med mera. Kostnader för kost och logi tillkommer.
Ansökan
Skrivprov på max två sidor i valfri genre, datorskrivet, bifogas ansökan.
Information av hur du skickar in ditt skrivprov får du per e-post när du gjort din ansökan
För närvarande har vi inga kursplatser kvar.

Vill du utveckla ditt skrivande
tillsammans med andra?
Skrivarkurs – Kreativt skrivande, heltid på distans
Hösten 2023 startar Marieborg sin nya skrivkurs Kreativt skrivande. Vill du diskutera text och litteratur? Vill du hitta nya uttryckssätt, fördjupa och stärka ditt skrivande och ditt språk? På Marieborgs kreativa skrivkurs får du möjlighet att göra det tillsammans med engagerade lärare och deltagare under ett år.
Kursen ges på heltid och är CSN-berättigad. Vi ses sex gånger under läsåret på plats – all övrig tid ses vi på nätet där vi har lektioner, övningar och diskussionsgrupper. Närvaro är obligatoriskt både på de digitala lektionerna och de fysiska träffarna.
Kursen kräver att du har en dator med kamera, ljud, mikrofon samt god internetuppkoppling.
Upplägg
Kursens är uppdelad i block, där varje block innehåller föreläsningar, skrivövningar, läsning och textsamtal. Tillsammans skriver vi oss genom olika skönlitterära genrer, gör skrivövningar, tränar språkriktighet, fördjupar oss i andras och varandras texter, samt jobbar med textrespons och läsgrupper. Givetvis finns det utrymme för eget skrivande. Gruppens engagemang och intressen kommer att kunna styra innehållet i kursen till viss del.
Under läsåret har vi även författarbesök – både på plats och digitalt, och under vårterminen arbetar vi med ett eget längre skrivprojekt, som vi kommer att ge ut i en antologi.
Vem kan söka?
Kursen riktar sig till dig som är intresserad av att skriva – antingen är du helt ny på att skriva, eller så har du skrivit innan men vill ta chansen att göra det på heltid och tillsammans med andra.
Kursen riktar sig inte till redan etablerade författare eller dig som enbart vill arbeta med ett eget, redan påbörjat projekt på heltid.
Träffar
Vi träffas alltså på Marieborgs folkhögskola i Norrköping vid sex tillfällen, alltid tisdag förmiddag till onsdag eftermiddag. Räkna med övernattning i Norrköping tisdag – onsdag (skolan står ej för boende). Mellan träffarna har vi våra digitala lektioner, läs- och responsgrupper.
Höst- och vårterminens träffar 2023/2024
Augusti 22-23 Uppstart och introduktion till lärplattformen och prosablocket.
Oktober 24-25 Barn och ungdomslitteratur + mitterminssamtal
December 5-6 Poesi
Februari 13-14 Att skriva för att påverka
Mars 19-20 Eget projekt
Juni 4-5 Eget projekt & färdigställande av antologi
Arbetsblock
Under läsåret kommer vi att jobba med olika skönlitterära block, de flesta med avstamp i prosan. Tanken är att deltagarna ska få en så bred kunskap som möjligt om olika typer av skrivande. Dels för att utmanas, men även för att komma framåt i sitt eget skrivande.
Vi kommer att arbeta med följande block under läsåret:
Prosa -T.ex. noveller, genrelitteratur, barn- och ungdomslitteratur, att skriva för ljud etc.
Poesi – läsa och skriva olika typer av poesi och lyrik
Att skriva för att påverka – olika former av journalistiskt skrivande
Branschkunskap och det fortsatta skrivandet – Hur funkar förlagsbranschen? Hur går en utgivning till? Hur går jag vidare härifrån? etc.
Ekonomi
Undervisningen på Marieborgs folkhögskola är avgiftsfri. Dock betalar alla deltagare en serviceavgift på 1000 kr per termin avsett för försäkringar med mera. Kostnad för kost och logi tillkommer.
Ansökan
- Skrivprov på max två sidor i valfri genre, datorskrivet
- Personligt brev där du berättar kort om dig själv, ditt skrivande och vad dina förväntningar är på kursen. Brevet ska vara max 1,5 A4, datorskrivet
Information av hur du skickar in ditt skrivprov får du per e-post när du gjort din ansökan.
Några platser kvar, kursen är öppen för sen ansökan.
Kursansvarig
Jessica Amorsken – Skrivpedagog, litteraturvetare och folkhögskolelärare
jessica.amorsken@marieborg.org
Vill du utveckla ditt
kreativa skrivande?
Lennings textilutbildning
Mode – Mönsterkonstruktion – Tillverkning
Är du intresserad av att skapa och tillverka kläder – från skiss till färdigt plagg? Är du sugen på att utveckla ditt sinne för färg, form och modeteckning? Då är vår textillinje utbildningen där du kan förverkliga din dröm. Passa på nu!
Utbildningen erbjuder ett basår och ett påbyggnadsår.
Basåret
Basåret ger dig grundläggande kunskaper inom textil och konfektion på gymnasial nivå. Du får lära dig om olika textila inriktningar, så som materiallära, manuell mönsterkonstruktion, sömnad, konfektionsteknik, färg och form samt fack- och modeteckning. Fackteckningen utförs både manuellt och digitalt i programmet Adobe Illustrator. Inom de två huvudområdena, mönsterkonstruktion och sömnad jobbar du i projektform. Teoretiska och praktiska kunskaper varvas och anpassas efter det aktuella arbetet. Efter valda projekt kommer du presentera din produkt.
Du kommer att få kännedom om rationell tillverkning av kläder där du får skapa personliga plagg från skiss till färdig produkt där du tränar upp dig genom detaljsömnad och även sömnad av toiler (provplagg). Du jobbar i ¼-skala, ½-skala samt efter din storlek.
Du kommer också lära dig om olika maskiners funktion och arbetssätt. Vi vill att grundåret skall väcka din nyfikenhet med ett miljömedvetet förhållningssätt inom hållbar utveckling samt återbruk. Vi diskuterar mode och konsumtion och hur detta har förändrats på senare år. Du får utveckla din skapande förmåga, sinne för färg och form samt modeteckning. Du kommer också få prova på hur du gör mönsterrapporter, moodboards och layouter både manuellt och digitalt. Under basåret får du sy kjol, trikå, blus/skjorta, byxor och klänning.
Kurserna
Mönsterkonstruktion – Grundläggande mönsterkonstruktion som sker manuellt där du får lära dig att konstruera mönster från grunden. Du skapar ditt eget konstruktions-kompendie, i ¼-skala. Du jobbar också i ½-skala och efter personlig storlek. Du får träna dig i toile-provning och hur du förändrar mönstren för en god passform, genom teoretiskt och praktiskt arbete.
Konfektion – I de olika konfektionskurserna lär du dig grunderna för att kunna sy på ett konfektionsmässigt och rationellt sätt. Du får öva på sömnadsteknik genom detaljsömnad, toilesömnad och plaggsömnad efter egen idé och konstruktion.
Materiallära – Här får du inblick i hela fiber-produktionsprocessen, utvinning och förädling av fibrerna, fibrers och tygers egenskaper, vilka användningsområden som är lämpliga för olika fibrer. Du får också lära dig om efterbehandling, skötsel och historik. Målet är att få ökad kunskap om olika materials miljöpåverkan. Dessutom öka medvetenheten kring kvalité, konsumtion och konsumtionsmönster ur ett hållbarhetsperspektiv.
Fackteckning, färg och form – Du får möjlighet att utveckla dina färdigheter och få en inblick i designprocessen. Du får grunder i modeteckning och färglära. Du får träna på olika skisstekniker, moodboards med olika teman som grund.
Påbyggnadsår
Påbyggnadsåret ger dig möjlighet att fördjupa dig i mer avancerad och experimentell mönsterkonstruktion, både manuellt och digitalt inom datoriserad mönsterhantering i Lectrasystemet och i konfektionsteknik. Du får också fördjupa dig i materiallära med fokus på hållbarhet, kvalité och konsumtion, samt en fördjupning i fackteckning. Detta ger dig möjlighet att läsa på högre nivå inom det textila området.
Kravet är att du gått basåret på Marieborgs Folkhögskola/Lennings textil eller liknande och är till för dig som vill utvecklas ytterligare inom textil- och konfektionsområdet. Du får möjlighet att fördjupa dig inom mönsterkonstruktion, passform, klädsömnad, formgivning samt ett projekt i Re-design. Du förväntas arbeta självständigt, oftast i projektform där du kommer ges möjlighet att utvecklas när det gäller val av modell, konstruktion, material och sömnadsteknik inom det konfektionstekniska området. Du arbetar från idé till färdig produkt, du dokumenterar sömnadsprocessen och dessutom visualiserar du planskissen i Adobe Illustrator. Under påbyggnadsutbildningen ligger fokus på mer avancerad damkonfektion, exempelvis jacka/kavaj, underkläder och festklänning. Vi jobbar också med barnkonfektion. Valbar del i kursen är grund för herrkläder.
Du får möjlighet att planera och genomföra en presentation på skolan där du presenterar ditt arbete. Tillsammans planerar vi upplägget för presentationen.
Kurser
Mönsterkonstruktion – Manuell mönsterkonstruktion där du fortsätter utvecklas i att konstruera mönster för unika plagg i ¼-skala, ½-skala och efter personlig storlek. Du får också utveckla kunskaper i datoriserad mönsterhantering där du konstruerar mönster i Lectrasystemet. Du ges möjlighet att utveckla färdigheter i att skapa mönster till plagg som uppfyller krav på passform och funktion. Genom praktiska övningar och användning av manualer ges möjlighet att utveckla förmågan att konstruera och förändra mönster efter konfektionsmåttlistor. Du arbetar med att konstruera mönster utifrån tekniska skisser och plaggmåttlistor. Du fördjupar dig också i toile-provning och hur du förändrar mönstren för en god passform.
Konfektion – I påbyggnadskurserna i konfektion fördjupar du dig och använder de teoretiska grunderna som du fick under basåret. Du förväntas jobba mer på egen hand med viss handledning och fortsätter utveckla din sömnadsteknik, du löser designidéer på ett konfektionstekniskt och ett rationellt arbetssätt. Du får öva mer på avancerad sömnadsteknik genom detaljsömnad, toilesömnad och plaggsömnad efter egen idé och konstruktion.
Materiallära – Här får du möjlighet att fördjupa dig i hela fiberproduktionsprocessen, utvinning och förädling av fibrerna, fibrers och tygers egenskaper, vilka användningsområden som är lämpliga för olika fibrer. Du får också lära dig om nya tekniker vid framställning av material. Målet är att öka kunskapen om olika materials miljöpåverkan och öka medvetenheten kring kvalité ur ett hållbarhetsperspektiv.
Fackteckning, färg och form – Målet är att du ska få fördjupade kunskaper, färdigheter och en bredare förståelse för designprocessen. Du får möjlighet till vidareutveckling i modeteckning, fackteckning. Du fortsätter träna på olika skisstekniker, arbetsritning och moodboards med olika teman som grund. Olika former av presentationer och redovisningar genomförs under kursens gång i samråd med kursdeltagarna. Efter utbildningen har du goda kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, konfektionering av plagg, materialens betydelse för plaggen, formgivning och design på ett hållbart sätt. Du är väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar inom konfektionsområdet.


Antagningskrav
Du som söker till Marieborgs Folkhögskolas textila kurser bör kunna beskriva hur utbildningen kan bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för ett framtida yrkesliv inom den textila sektorn. Vi vill därför träffa dig vid en intervju hos oss på Lennings Textil. Vi ber dig fundera över kursinnehållet och hur det överensstämmer med vad som är viktigt för dig. Om du har tidigare vana av sömnad, tag gärna med dig bilder eller plagg och visa upp detta för oss vid intervjun. Du som har svenska som andraspråk ska ha kunskaper motsvarande svenska grund.
Det viktigaste, oavsett om du söker basåret eller påbyggnadsåret, är att du är genuint intresserad av att lära dig mer, därför är engagemang, nyfikenhet och lust mycket viktigt.
Ekonomi
Undervisningen på Marieborgs folkhögskola är avgiftsfri. Dock betalar alla deltagare en serviceavgift på 1000 kr per termin avsett för försäkringar med mera. Kostnad för kost och logi tillkommer.
Filmer från Instagram stories
