TEATERLINJEN_Kvadrat

Teaterlinjen

Teaterlinjen

Teaterlinjen är en allmänt orienterande teaterkurs där tonvikten ligger på skådespeleri. Den sträcker sig över ett år där du under hösten får lära dig vilka verktyg som finns inom skådespeleriet och under våren får du chansen att praktiskt tillämpa dessa i något vi kallar ”Våretyder” – vilket är en teateruppsättning där var och en får en egen rolluppgift. 

En anrik kurs

Vi på Marieborgs Folkhögskola har drivit vår teaterlinje i över 50 år. Vår teaterlinje är en av våra mest populära utbildningar. Kursen är en allsidig teaterutbildning där fokus ligger på skådespeleri, teaterförståelse och pjäsuppsättning vilket leds av erfarna och engagerade lärare.

Kursens innehåll

Hösten på Teaterlinjen är en spännande och intensiv tid av lärande och utveckling. Du och dina klasskamrater får lära er grunderna inom skådespeleri och scenframställning; ni arbetar med improvisation, ensemble, komposition och dramaturgi. Ni utvecklar era skådespelartalanger genom att jobba med röst, rörelse och improvisation.

Vi spelar oss igenom teaterhistorien i ett block som vi kallar: ”Teater i Perspektiv”. Under terminen genomför vi även projekt inom rollgestaltning där ni får en försmak av vårens arbete. En fördjupning i monologarbete avslutar terminen som sedan binds ihop med våren genom ett samarbete med Filmskaparlinjen, då du får möjlighet att vidareutveckla monologarbetet även framför kameran. 

Under våren går vi igenom scenografi, ljus, kostym och mask. Du och dina klasskamrater jobbar med teateruppsättningar i mindre grupper som spelas under två-veckors perioder och som avslutas med en teaterfestival. Den här terminen får du prova på teater i skarpt läge och vi lovar att det kommer ge blodad tand.

Teaterlinjen

Antagningsprocess

Det krävs inga förkunskaper för att söka till Teaterlinjen, men vi ser gärna att du har provat på praktisk teater innan du söker. Ansökningsprocessen går till som så att du skickar in din ifyllda ansökningsblankett till oss. Vi vill att du dessutom bifogar minst en sida där du berättar om dig själv och din bakgrund och motiverar varför du vill gå Teaterlinjen. Vi går igenom alla ansökningar och kallar till intervju och en workshop där du ges chans att visa vem du är, se våra lokaler och träffa dina framtida klasskamrater.

teaterutbildning

Facebook

Klicka här för att komma till vår facebooksida och se senaste nyheter om oss.

Kurser

Här hittar du hela vårt utbud av kurser. Hitta den som passar dig!

Restaurang

Här kan du se vår meny. Vi välkomnar dig att avnjuta en måltid i herrgårdsmiljö.

Kontakt

Här hittar du kontaktformulär och ansökningsblankett.

Konferens

Ta med dina kollegor till vår herrgård på konferens. Arbeta i en idyllisk miljö utmed äppelträdgården vid Bråvikens strand.

Om oss

Här hittar du mer information om Marieborgs folkhögskola.