Svenska som andraspråk textil

Kursen är på ett år och kombinerar studier i svenska med praktiska delar där du lär dig att arbeta med textil. Studierna är på heltid kurser och studiemedelsberättigade genom CSN. Kursen är inte en yrkesutbildning men den ger dig grundkunskaper för fortsatta studier både inom textil och SFI eller SVA grund.

Arbetssätt och mål

I kursen studerar du svenska genom att träna på att höra, läsa, skriva och tala men också genom att arbeta med textil på olika sätt och i olika former. Du tränar dig på att använda svenska språket genom olika medier, studiebesök och projekt medan du lär dig sömnad och att arbeta med textil på en grundläggande nivå.

Målet är att du ska förbättra dina kunskaper i svenska språket och bli bättre på att använda det i din vardag samt att lära dig vissa grunder i textil. Du som söker kursen bör vara intresserad men behöver inte vara utbildad inom sömnad och textil. Språkligt bör du vara på ungefär nivå C (SFI) 2 (GERS).

Handarbete

Vi lär oss att virka, sticka och göra fina dekorationer, en blomma till väskan eller några fina pärlor på klänningen. Vi tränar på att prata svenska med varandra medan vi jobbar.

Mönster

Vi ritar av, klipper och syr efter mönster. Det kan vara en väska, en byxa eller ett förkläde. Vi lär oss hur olika delar av ett klädesplagg ser ut och hur man syr ihop dem.

Symaskin

Vi lär oss att använda och att sy olika saker på symaskinen. Vi hjälps åt och pratar svenska med varandra. Vi lär oss vad alla saker heter på svenska och hur man följer en instruktion.

Återbruk

Vi provar att sy i nya material, att laga trasiga kläder eller sy om något gammalt till något nytt och fint! Kaffepaketen kan bli en kasse och den gamla tröjan kan bli ett gulligt gosedjur. 

Svenska språket

Vi lär oss svenska språket. Tränar på att läsa, skriva, höra och prata och förstå reglerna i språket. Vi tränar svenska på olika sätt i kursen. Vi går på studiebesök och jobbar med olika projekt och teman i både svenskan och textil.

Kursansvarig

Jenny Andersson

info@marieborg.org

Vill du studera på Marieborg?

Lämna din ansökan