Tvåårig utbildning i teaterpedagogik och regi

Det som gör teaterpedagogutbildningen på Marieborg unik är blandningen av teori och praktisk utbildning på golvet. Utbildningen sträcker sig över två år och består till stor del av praktiska moment, vilket innebär att du utöver en bred teaterteoretisk bas också får med dig många konkreta redskap inom regi, pedagogik och såväl klassisk som episk dramaturgi.

En stor del av utbildningen handlar om att lära sig förstå, utmana och leda grupper och grupprocesser. Du får med dig konstruktiva metoder för scenisk feedback och för att skapa genuin tillit och sammanhållning i en deltagargrupp. Samtidigt tränas du i din förmåga att analysera och göra medvetna konstnärliga val, så att du med teatern som verktyg och kreativiteten som drivkraft utvecklas som ledare och regissör, och – vågar vi påstå – som människa. 

Det är viktigt för oss att du som elev får ut så mycket som möjligt av din utbildning och därför förväntar vi oss totalt engagemang från såväl lärare som elever. Våra klasser består av ungefär 10 elever, vilket betyder att ni blir en sammansvetsad grupp som får mycket individuell handledning.

I vacker herrgårdsmiljö intill Bråviken i utkanten av Norrköping finns vårt internat, där du och dina klasskamrater har många kreativa och lärorika kvällar framför er. Hos oss kommer du att få minnen för livet samtidigt som du skapar din nya karriär!

Kursinnehåll

Tillsammans med Teaterlinjen undersöker vi den politiska kraften i scenkonstnärligt arbete och övar oss i att vila i publikkontakt och fysisk improvisation. Vi utforskar teaterns många uttryck genom diverse olika gestaltningsmetoder och du kommer att få dyka ned i såväl klassiska som nyskrivna texter, producera eget material samt laborera med olika devisingmetoder och arbeta med clown, mask, röst och rörelse. 

Under utbildningen övar du ledarskap och regimetodik och utöver den träning du får på skolan genomför du också praktikperioder, där du får chansen att prova på olika uppgifter inom det teaterpedagogiska fältet, för att se vad som passar dig bäst. Det finns även en möjlighet att göra en del av praktiken utomlands. Väljer du att göra den på vår systerskola i Tanzania hjälper vi till med en viss del av kostnaden. 

Utbildningen innefattar också grundläggande undervisning i ljussättning, scenografi, mask, kostym och produktionsarbete och avslutas med en två veckor lång teaterfestival på “Teater Bråddgatan 34” i centrala Norrköping där du tillsammans med Teaterlinjen får pröva dina kunskaper i skarpt läge. 

Teaterpedagogutbildningen har ca 10 platser, vilket betyder att ni blir en sammansvetsad grupp som får mycket individuell handledning. På vår vackra herrgård strax norr om Norrköping finns vårt internat, där du och dina klasskamrater har många kreativa och minnesvärda kvällar framför er. 

Antagningskrav

Vi ser gärna att du fyllt 20 år. Du ska ha gymnasiekompetens och grundläggande teaterkunskaper eller erfarenheter, motsvarande Teaterlinjen. Kravet på gymnasiekompetens innebär: gymnasieexamen, d.v.s. en yrkesexamen, en högskoleförberedande examen eller motsvarande.

Vi kallar till intervjuer och antagningsworkshop. Vi vill att du till din ansökan bifogar en motivering till varför du vill gå vår teaterkurs. Skriv minst en sida och berätta om dig själv, din bakgrund och varför du vill gå utbildningen.

Teaterpedagog -utbildningen bedrivs på eftergymnasial nivå.

Antagningsintervju

Om du kallas till antagningsintervju så kommer du att erbjudas en videointervju.

Ett är en videointervju, som tar cirka 30 minuter. Du väljer en dikt eller en kort text som beskriver en sida av dig ur en bok eller pjäs (max 3 minuter). Vi vill också att du väljer ett av dessa tre alternativ som en del av hur du presenterar dig:

  1. Du tar upp något som har hänt i samhället/världen som har påverkat dig. Det kan vara positivt eller negativt.
  2. Du väljer musik som har betytt mycket för dig. Du spelar upp 1 – 3 minuter av låten.
  3. Du berättar om en gåva som du har fått. Beskriv hur den ser ut, vem du fick den av och vid vilket tillfälle.

Välkommen till en inspirerande, utvecklande och utmanande utbildning som kommer att ge dig erfarenheter och kunskaper som du bär med dig resten av livet!

Vi ser fram emot att höra från dig!

Teaterpedagogutbildningen är stängd för ansökan för detta läsår. Välkommen tillbaka med din ansökan till nästa läsår.

Filmer från instagram stories

Kursansvarig

Eva Gartinger och Magnus Palm

eva.gartinger@marieborg.org magnus.palm@marieborg.org

Vill du studera till teaterpedagog och utveckla
dina färdigheter inom ledarskap och regimetodik?

Lämna din ansökan