Svenska som andraspråk allmän (SVA)
Syftet med kursen är att deltagaren ska öka sina kunskaper i det svenska språket för att kunna använda det i vardagslivet och förstå sin omvärld. Målet är att deltagaren ska öka sin förmåga att tala och skriva självständigt på svenska. Deltagaren ska få möjlighet att utveckla en användbar studieteknik.
Arbetssätt
Deltagaren tränar svenska genom att lyssna, tala, läsa och skriva om olika aktuella ämnen. Deltagaren tränar att läsa och skriva olika typer av texter. Vi diskuterar och samtalar i helklass och i små grupper. Deltagarna tränar på att samarbeta och lära av varandra.
Vi gör studiebesök och deltar i temadagar och andra aktiviteter med övriga deltagare på Marieborg.
Vi använder oss av IT-teknik, film och annan media för att ytterligare utveckla det svenska språket.
Kursinnehåll
- Svenska som andraspråk
- Vardags- och omvärldskunskap
- IT i vardagen.
- Vardagsmatematik
- Friskvård och hälsa
Kursen är på grundläggande nivå och på heltid. Kursen kan ge rätt till bidrag från CSN.

Vill du studera på Marieborg?
Svenska som andraspråk förberedande barnomsorg
Svenska som andraspråk och samhället, med förberedande inriktning för arbete inom barnomsorgen.
Allmänt om kursen:
- Kursen är 1-årig och vänder sig till dig som planerar att arbeta inom barnomsorgen i framtiden.
- Kursen ska ge dig större kännedom om den svenska förskolan. Den har fokus på svenska språket, förskolans uppdrag och pedagogens roll.
- Du läser på heltid, kursen är på grundläggande nivå motsvarande sfi-C och kan ge dig rätt till bidrag från CSN.
- Efter kursens slut får du ett kursintyg från Marieborgs folkhögskola och om du har uppnått D-behörighet får du ett betyg som ger dig behörighet att läsa SVA grund eller Baskurs.
- Du behöver kunna kommunicera grundläggande på svenska i tal och skrift, samt kunna tillgodogöra dig faktabaserade texter.
Observera att kursen inte leder till barnskötarkompetens.
Syfte & mål:
Kursen syftar till att ge dig en bra grund att stå på, såväl språkligt som studie- och yrkesförberedande. Målet är att du efter detta år ska ha utvecklat en bra studieteknik och ska vara redo för att läsa SVA grund. Därefter kan du söka till barn- och fritidsprogrammet som är en gymnasial utbildning som med ett godkänt resultat leder till ett yrke – barnskötare.
Kursens innehåll:
- Vi tränar på det svenska språket genom att lyssna, tala, läsa och skriva. Vi arbetar med uttal genom ljudträning och lär oss förstärka talet med tecken som stöd.
- Vi tittar på det svenska skolsystemets uppbyggnad, för att förstå förskolans roll och uppdrag. Vi bekantar oss med läroplanen för förskolan och diskuterar pedagogens roll & utmaningar.
- Vi lär om barns utveckling.
- Vi skapar, leker lekar, lär oss barnsånger, rim & ramsor och provar på drama/teater.
- Vi åker på studiebesök och bjuder in föreläsare till oss.
- Vi arbetar med de globala målen, mänskliga rättigheter och barnkonventionen.
- Vi skriver personligt brev/CV och övar på att samarbeta i grupp. Vi bevakar nyheter, arbetar grundläggande med datorer och har både matematik, engelska & friskvård på schemat.
- Du får välja om du vill gå på praktik eller inte, under två förutbestämda veckor under vårterminen. Syftet med praktiken är att du ska få förståelse för förskolans verksamhet, samt träna din svenska. Praktikplatsen får du ordna själv. Om du inte hittar praktikplats, går du i skolan som vanligt de aktuella praktikveckorna.

Vill du studera på Marieborg?
Svenska som andraspråk förberedande vård och omsorg
Kursen syftar till att ge dig en bra grund att stå på, såväl språkligt som studie- och yrkesförberedande. Målet är att du efter detta år ska ha utvecklat en bra studieteknik och ska vara redo för att läsa SVA grund. Därefter kan du söka till vård- och omsorgsutbildningen som är en gymnasial utbildning som med ett godkänt resultat leder till ett yrke – undersköterska eller vårdbiträde.
Allmänt om kursen
- Kursen är 1-årig och vänder sig till dig som planerar att utbilda dig och arbeta inom vård och omsorg i framtiden.
- Vid kursstart behöver du kunna kommunicera grundläggande på svenska i tal och skrift, samt kunna tillgodogöra dig faktabaserade texter.
- Kursen ska ge dig större kännedom om vad arbete som vårdbiträde eller undersköterska innebär.
- Den har fokus på svenska språket, vårdens uppdrag och vårdgivarens roll.
- Du läser på heltid, kursen är på grundläggande nivå motsvarande grundskolenivå åk 1-6 och kan ge dig rätt till bidrag från CSN.
- Efter kursens slut får du ett kursintyg från Marieborgs folkhögskola och om du har uppnått D-behörighet får du ett betyg som ger dig möjlighet att läsa SVA- grund eller Baskurs.
Observera att kursen inte leder till undersköterskekompetens.
Kursinnehåll
- Vi tränar det svenska språket genom att lyssna, tala, läsa och skriva.
- Vi tittar på den svenska vårdens uppbyggnad, för att förstå dess roll och uppdrag.
- Vi bekantar oss med vissa lagar och regler inom vården och diskuterar vårdbiträdets/undersköterskans roll och utmaningar.
- Vi lär om åldrandet, olika vårdformer och åldersrelaterade sjukdomar.
- Vi läser och diskuterar om hur det är att bli äldre i Sverige.
- Vi övar på att samarbeta i grupp.
- Vi åker på studiebesök och bjuder in föreläsare till oss.
- Vi bevakar nyheter, arbetar grundläggande med datorer och har bl. a matematik, samhällsorientering och friskvård på schemat.
- I kursen ingår praktik i två veckor under vårterminen. Syftet med praktiken är att du ska få förståelse för äldreomsorgens verksamhet, samt träna din svenska.

Vill du studera på Marieborg?
Svenska som andraspråk textil
Kursen är på ett år och kombinerar studier i svenska med praktiska delar där du lär dig att arbeta med textil. Studierna är på heltid kurser och studiemedelsberättigade genom CSN. Kursen är inte en yrkesutbildning men den ger dig grundkunskaper för fortsatta studier både inom textil och SFI eller SVA grund.


Arbetssätt och mål
I kursen studerar du svenska genom att träna på att höra, läsa, skriva och tala men också genom att arbeta med textil på olika sätt och i olika former. Du tränar dig på att använda svenska språket genom olika medier, studiebesök och projekt medan du lär dig sömnad och att arbeta med textil på en grundläggande nivå.
Målet är att du ska förbättra dina kunskaper i svenska språket och bli bättre på att använda det i din vardag samt att lära dig vissa grunder i textil. Du som söker kursen bör vara intresserad men behöver inte vara utbildad inom sömnad och textil. Språkligt bör du vara på ungefär nivå C (SFI) 2 (GERS).
Handarbete
Vi lär oss att virka, sticka och göra fina dekorationer, en blomma till väskan eller några fina pärlor på klänningen. Vi tränar på att prata svenska med varandra medan vi jobbar.
Mönster
Vi ritar av, klipper och syr efter mönster. Det kan vara en väska, en byxa eller ett förkläde. Vi lär oss hur olika delar av ett klädesplagg ser ut och hur man syr ihop dem.
Symaskin
Vi lär oss att använda och att sy olika saker på symaskinen. Vi hjälps åt och pratar svenska med varandra. Vi lär oss vad alla saker heter på svenska och hur man följer en instruktion.
Återbruk
Vi provar att sy i nya material, att laga trasiga kläder eller sy om något gammalt till något nytt och fint! Kaffepaketen kan bli en kasse och den gamla tröjan kan bli ett gulligt gosedjur.
Svenska språket
Vi lär oss svenska språket. Tränar på att läsa, skriva, höra och prata och förstå reglerna i språket. Vi tränar svenska på olika sätt i kursen. Vi går på studiebesök och jobbar med olika projekt och teman i både svenskan och textil.
