textil

Klipp till!

Lennings Textil (textilutbildning)

Mode – Mönsterkonstruktion – Tillverkning

Är du intresserad av att skapa och tillverka kläder – från skiss till färdigt plagg? Är du sugen på att utveckla ditt sinne för färg, form och mode-teckning? Då är textilinriktningen på Lennings Textil, utbildningen där du kan förverkliga din dröm.

Utbildningen erbjuder ett basår och ett påbyggnadsår.

textilapple-orange4
Textilutbildning Marieborg

Basåret:

Basåret ger dig grundläggande kunskaper inom textil och konfektion på gymnasial nivå.  Du får lära dig om olika textila inriktningar, så som materiallära, manuell mönsterkonstruktion, sömnad, konfektionsteknik, färg och form samt fack- och modeteckning. Fackteckningen utförs både manuellt och digitalt i programmet Adobe Illustrator. Inom de två huvudområdena, mönsterkonstruktion och sömnad jobbar du i projektform. Teoretiska och praktiska kunskaper varvas och anpassas efter det aktuella arbetet. Efter valda projekt kommer du presentera din produkt.

Du kommer att få kännedom om rationell tillverkning av kläder där du får skapa personliga plagg från skiss till färdig produkt där du tränar upp dig genom detaljsömnad och även sömnad av toiler (provplagg). Du jobbar i ¼-skala, ½-skala samt efter din storlek. Du kommer också lära dig om olika maskiners funktion och arbetssätt. Vi vill att grundåret skall väcka din nyfikenhet med ett miljömedvetet förhållningssätt inom hållbar utveckling samt återbruk, bl.a. genom ett projekt i re-design. Vi diskuterar mode och konsumtion och hur detta har förändrats på senare år. Du får utveckla din skapande förmåga, sinne för färg, modeteckning samt fackteckning. Du kommer också få prova på olika trycktekniker, hur du gör mönsterrapporter, mood boards och layouter både manuellt och digitalt. Under basåret får du sy kjol, trikå, blus/skjorta, byxor och klänning.


Målet med basåret är att du ska få en grund att stå på för att kunna utvecklas inom det textila området. De olika tekniker du får prova hoppas vi ska väcka din lust att skapa med ett hållbart förhållningssätt i fokus. Den grund du får kan ge dig möjlighet att söka påbyggnadsåret på Marieborgs Folkhögskola/Lennings.

Kurserna:

Mönsterkonstruktion – Grundläggande mönsterkonstruktion som sker manuellt där du får lära dig att konstruera mönster från grunden. Du skapar ditt eget konstruktions-kompendie, i ¼-skala. Du jobbar också i ½-skala och efter personlig storlek. Du får träna dig i toile-provning och hur du förändrar mönstren för en god passform, genom teoretiskt och praktiskt arbete.

Konfektion – I de olika konfektionskurserna lär du dig grunderna för att kunna sy på ett konfektionsmässigt och rationellt sätt. Du får öva på sömnadsteknik genom detaljsömnad, toilesömnad och plaggsömnad efter egen idé och konstruktion.

Materiallära – Här får du inblick i hela fiber-produktionsprocessen, utvinning och förädling av fibrerna, fibrers och tygers egenskaper, vilka användningsområden som är lämpliga för olika fibrer. Du får också lära dig om efterbehandling, skötsel och historik. Målet är att få ökad kunskap om olika materials miljöpåverkan. Dessutom öka medvetenheten kring kvalité, konsumtion och konsumtionsmönster ur ett hållbarhetsperspektiv.

Fackteckning, färg och form – Du får grundläggande kunskap i modeteckning, fackteckning och färglära. Du får träna på olika skisstekniker, mood boards med olika teman som grund. Både manuellt och digitalt. Du får också prova på några trycktekniker. 

Olika former av presentationer och redovisningar genomförs under samtliga kurser under utbildningens gång i samråd med kursdeltagarna.

Påbyggnadsåret:

Påbyggnadsåret ger dig möjlighet att fördjupa dig i mer avancerad och experimentell mönsterkonstruktion, både manuellt och digitalt inom datoriserad mönsterhantering i Lectrasystemet och i konfektionsteknik. Du får också fördjupa dig i materiallära med fokus på hållbarhet, kvalité och konsumtion. Du får även en fördjupning i fackteckning. Detta ger dig möjlighet att läsa på högre nivå inom det textila området.

Kravet är att du gått basåret på Marieborgs Folkhögskola/Lennings textil eller liknande och är till för dig som vill utvecklas ytterligare inom textil- och konfektionsområdet. Du får möjlighet att fördjupa dig inom mönsterkonstruktion, passform, klädsömnad och formgivning. Du förväntas arbeta självständigt, oftast i projektform där du kommer ges möjlighet att utvecklas när det gäller val av modell, konstruktion, material och sömnadsteknik inom det konfektionstekniska området. Du arbetar från idé till färdig produkt, du dokumenterar sömnadsprocessen och dessutom visualiserar du planskissen i Adobe Illustrator. Under påbyggnadsutbildningen ligger fokus på mer avancerad damkonfektion, exempelvis jacka/kavaj, underkläder och festklänning. Vi jobbar också med barnkonfektion. Valbar del i kursen är grund för herrkläder.

Du får möjlighet att planera och genomföra en presentation på skolan där du presenterar ditt arbete. Tillsammans planerar vi upplägget för presentationen.


Efter utbildningen har du goda kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, konfektionering av plagg, materialens betydelse för plaggen, formgivning och design på ett hållbart sätt. Du är väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar inom konfektionsområdet.

Kurserna:

Mönsterkonstruktion – Manuell mönsterkonstruktion där du fortsätter utvecklas i att konstruera mönster för unika plagg i ¼-skala, ½-skala och efter personlig storlek. Du får också utveckla kunskaper i datoriserad mönsterhantering där du konstruerar mönster i Lectrasystemet. Du ges möjlighet att utveckla färdigheter i att skapa mönster till plagg som uppfyller krav på passform och funktion.  Genom praktiska övningar och användning av manualer ges möjlighet att utveckla förmågan att konstruera och förändra mönster efter konfektionsmåttlistor. Du arbetar med att konstruera mönster utifrån tekniska skisser och plaggmåttlistor. Du fördjupar dig också i toile-provning och hur du förändrar mönstren för en god passform.

Konfektion – I påbyggnadskurserna i konfektion fördjupar du dig och använder de teoretiska grunderna som du fick under basåret. Du förväntas jobba mer på egen hand med viss handledning och fortsätter utveckla din sömnadsteknik, du löser designidéer på ett konfektionstekniskt och rationellt arbetssätt. Du får öva mer på avancerad sömnadsteknik genom detaljsömnad, toilesömnad och plaggsömnad efter egen idé och konstruktion.

Materiallära – Här får du möjlighet att fördjupa dig i hela fiber-produktionsprocessen, utvinning och förädling av fibrerna, fibrers och tygers egenskaper, vilka användningsområden som är lämpliga för olika fibrer. Du får också lära dig om nya material. Målet är att öka kunskapen om olika materials miljöpåverkan och öka medvetenheten kring kvalité ur ett hållbarhetsperspektiv.

Fackteckning, färg och form – Du får möjlighet till vidareutveckling inom modeteckning och fackteckning där du kan fördjupa dig, få ökade kunskaper och färdigheter och en bredare förståelse för designprocessen. Du fortsätter träna på olika skisstekniker, arbetsritning och mood boards med olika teman som grund. Du får också en grundkurs i modehistoria.

Olika former av presentationer och redovisningar genomförs under kursens gång i samråd med kursdeltagarna.

header_png_mall_textil

Ansökan:

Både under basåret och påbyggnadsåret gör vi inspirerande studiebesök, exempelvis till skolor, mässor, företag och utställningar. Du har möjlighet att använda skolans maskiner och verktyg även utanför skoltid. Studierna görs på heltid. Du betalar också en terminsavgift som idag är 800kr/termin för basmaterial (med reservation för ändringar). Kostnader för övrigt material och studieresor kan tillkomma.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta inom det textila området, den skapar förutsättningar för ett flertal yrkesroller. Utbildningen lämpar sig också för dig som vill gå vidare till högre utbildning inom den textila sektorn.

Utöver skolans lärare medverkar även gästlärare och föreläsare.

För dig med svenska som andraspråk bör du kunna behärska svenska på SFI D-nivå. Vid behov kan språkstöd erbjudas.

Du som söker till Marieborgs Folkhögskolas textila kurser bör kunna beskriva hur utbildningen kan bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för ett framtida yrkesliv inom den textila sektorn. Vi vill därför träffa dig vid en intervju hos oss på Lennings Textil. Vi ber dig fundera över kursinnehållet och hur det överensstämmer med vad som är viktigt för dig. Om du har tidigare vana av sömnad, tag gärna med dig bilder eller plagg och visa upp detta för oss vid intervjun.

Vi tror att du som söker till vår utbildning har ett intresse att lära dig om mönsterkonstruktion och rationell sömnad. Du som söker basåret och har sömnadsvana är det ett plus men inget krav. Du som har textil grundutbildning, t.ex gymnasieskola eller motsvarande kan ansöka direkt till påbyggnadsåret. Det viktigaste, oavsett om du söker basåret eller påbyggnadsåret, är att du är genuint intresserad av att lära dig mer, därför är engagemang, nyfikenhet och lust mycket viktigt.

Kravet för dig som söker en folkhögskoleutbildning, är att du under kalenderåret fyller 18 år. Du förbinder dig att närvara på heltid för att ge dig själv möjlighet att klara av kursens gemensamma mål, när du tackat ja till utbildningen.

KURSANSVAR: ANNIKA GLIMRÈN & KARIN PETTERSSON

Textilutbildning östergötland
textilapple-gron4

Facebook

Klicka här för att komma till vår facebooksida och se senaste nyheter om oss.

Kurser

Här hittar du hela vårt utbud av kurser. Hitta den som passar dig!

Restaurang

Här kan du se vår meny. Vi välkomnar dig att avnjuta en måltid i herrgårdsmiljö.

Kontakt

Här hittar du kontaktformulär och ansökningsblankett.

Konferens

Ta med dina kollegor till vår herrgård på konferens. Arbeta i en idyllisk miljö utmed äppelträdgården vid Bråvikens strand.

Om oss

Här hittar du mer information om Marieborgs folkhögskola.